Het lenteseizoen 2020 is niet alleen ongebruikelijk voor tuinbezitters. De tuineuforie werd plotseling gedempt door de afsluiting in maart. Planten en tuinartikelen werden schaars. Menig gazon moest het doen zonder de gebruikelijke zorg. Maar zelfs als de lente inmiddels vergevorderd is, kunt u nog veel goeds doen voor uw gazon.

1. Bemesting: Gazonvoer.

Om uw gazon sterker te maken, heeft het voedsel nodig in de vorm van kunstmest. Alleen op deze manier kan het uitgroeien tot een dicht, resistent tapijt. Als u het gazon dit voorjaar nog niet heeft bemest, raden we Hauert Rasen-Tardit aan. Lawn tardit voorziet het gazon het hele seizoen van de nodige voedingsstoffen. Als u het gazon eerder heeft bemest, gebruik dan Hauert Ha-Ras gazonbemesting. Geef het gazon voldoende water na het bemesten of bemest het voor een stortbui. Zodat de planten de mest kunnen opnemen, hebben ze vocht nodig – zonder water is er geen groei. Het is beter om minder vaak water te geven, maar doe dit juist. De optimale hoeveelheid water is 15 liter per vierkante meter. De eenvoudigste manier om de hoeveelheid te regelen is met een regenmeter.

2. Maai regelmatig voor een dichte grasmat.

Voor een dichte, weelderige grasmat moet u het gazon regelmatig maaien: minstens één keer per week, twee keer beter. De gouden regel bij het maaien van gras is: maai nooit meer dan een derde van de totale hoogte. Een voorbeeld: het gazon is 6 cm hoog. In dit geval is de laagste maaihoogte 4 cm. Over het algemeen is het beter om de maaihoogte iets te hoog in te stellen dan te laag. Een snede van minder dan 4 cm wordt niet aanbevolen.

3. Stop met verticuteren in mei.

Half mei wordt het verticuteren van het gazon niet meer aanbevolen. Met de stijgende temperaturen verspreidt de gierst zich langzaam; het onaangename zomergras, dat het uiterlijk van sommige gazons verstoort. Vooral in losse gazons direct na verticuteren valt er veel licht op de grond, wat ook gierst bevordert. Bespaar verticuteren voor september; een ideaal moment om het gazon na de zomer weer op gang te krijgen.

4. Knip onkruid uit.

Alleen de onkruidsnijder blijft over om het onaangename onkruid te bestrijden. Individuele exemplaren met de hand uitgesneden. Voldoende gazonvoeding en regelmatig maaien duwen ook een deel van het onkruid terug. In het najaar volgt de grote gazonrenovatie.

5. Zaai kale plekken., of laat een nieuwe grasmat leggen

Als uw gazon grote kale plekken heeft, zaai ze dan met een zaadmengsel. Om dit te doen, schraapt u de grond een beetje en strooit u wat gazongrond. Voorzie het gebied van een zaadbemesting en zaai het gebied opnieuw. Houd het altijd vochtig. Om de jonge grassen te beschermen, bedek het gebied met een tuinvlies.

Met deze maatregelen herstelt uw gazon snel en zal het snel weer verschijnen in een weelderige groene jurk.