Hoe sportkleding straatstijl werd

We dragen ze allemaal: sneakers, trainingspakken of joggingbroeken, maar waarom eigenlijk?
Enerzijds natuurlijk omdat ze verdomd comfortabel zijn en anderzijds omdat ze er best goed uitzien (!)
Sportkleding en mode is altijd een teken geweest van status, afkomst en maatschappelijke opdracht, alles wat we dragen is onderdeel van ons zelfbeeld.

Daarom is het vaak logisch om te kijken waar trends en bepaalde kledingstukken vandaan komen om hun betekenis te begrijpen. In onze “Sports Wear” -koffer kijken we naar het enigszins verre verleden, het Victoriaanse Engeland.

Sport werd aanvankelijk alleen aan de hogere klasse verleend, maar aan het einde van de 19e eeuw werd het positieve effect van sport de focus en werd het een niet te stoppen massafenomeen. Slechts één ding ontbrak: de kleding.
De geboorte van actieve slijtage
Omdat de kleding van de rijkere mensen meestal niet was ontworpen voor snelle bewegingen en activiteiten, was de kleding van de arbeiders gericht. Dus korte broeken (voor de vrouwen natuurlijk, rokken) en luchtige bovenkleding vonden hun weg naar het dagelijks leven – Active Wear was geboren.
Met de opkomst van de eerste massasporten in de jaren twintig begonnen kledingfabrikanten voor het eerst sportkleding te produceren met ergonomische pasvormen en nieuwe synthetische vezels om deze te optimaliseren voor de drager. Onder leiding van bedrijven als Lacoste werd tenniskleding de “sportieve chich” van de jaren 40 en 50.
In tegenstelling tot Europa, waar sportkleding ‘alleen’ op straat te vinden was, drong het door tot in de avondkleedkamer in de Verenigde Staten. Ontwerpers, zoals Claire McCardell, liet de sport haute couture zien en creëerde wat we nu de nieuwe look noemen.
Maar is dat echt de look die we vandaag kennen?
Natuurlijk niet, want de belangrijkste fase ontbreekt nog: de jaren 80! Waar we weer zouden zijn met sneakers – dat sluit de cirkel. Toen een trio uit Hollis, Queens begin jaren 80 echt de aandacht trok, kon de modewereld nog niet raden welke invloed dit zou moeten hebben. Toen Run D.M.C de podia van de wereld betrad, deden ze zoals geen enkele andere band dat voor hen deed: in adidas sneakers en de juiste trainingspakken!

Terwijl andere bands nog steeds glamrock achtervolgden, vormden de jongens uit Queens een look voor de eeuwigheid. De stijlbreuk was eindelijk gebeurd en met het succes van het trio was het de hoeksteen van de triomftocht naar de stijl van de straat, omdat iedereen er zo uit wilde zien.