Schoon tuinmeubilair

Vogelpoep, restjes, bladeren en zand, uw tuinmeubelen worden niet mooier. Sommige mensen zijn super enthousiast over schoonmaken, mijn hobby is dat zeker niet. Ik wil er zo snel mogelijk mee klaar zijn. De flessen tuinmeubelreinigers die beloven dat je zelf bijna niks hoeft te doen, lijken me verleidelijk. Maar ik ren er nog steeds langs. Op zoek naar een schone, zachte bezem. Na een zomer de konijnenkooi te hebben weggevaagd, moet ik hem toch vervangen.

Eenmaal thuis regent het, denk ik even, om de buitenmeubels te gebruiken zonder het schoongemaakt te hebben. Gelukkig verdwijnt dit zwakke moment als de zon kort daarna weer schijnt. Met mijn nieuwe zachte bezem veeg ik alle bladeren, zand en ander vuil van mijn tafel en stoelen weg.

Hier en daar zijn er hardnekkige uitwerpselen van vogels. Vooral tussen de randen van de winder. De beste manier om dit te verwijderen is door een zachte spons te gebruiken met een buisje voor milde zeep. Maak de vlek goed nat zonder hard te schrobben en neem de rest van het meubilair mee. Spoel alles dan goed af met de tuinslang. Gebruik a.u.b. geen hogedrukreiniger, schuursponsje of agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien dit het riet kan beschadigen. U kunt speciale rietreiniger gebruiken die in tuinwinkels wordt verkocht, maar water en zeep zijn vaak voldoende.

Bescherm tuinmeubelen

Als alles weer schoon is, wil je dat graag zo houden. Zoals gepland maak ik plaats in mijn tuinhuisje om mijn tuinmeubelen te laten overwinteren. Helaas is het tijd voor een plan B. De schuur loopt over van de spullen die mijn kamergenoot echt moet bewaren en niets mag weg. Met veel moeite krijg ik 2 stoelen opgeborgen, met als gevolg dat de fietsen er niet meer uit kunnen. Wat een ellende. Mag ik mijn tuinmeubelen niet gewoon buiten laten staan? Dat is mogelijk! Maar om de levensduur van uw tuinmeubelen te verlengen, wordt een beschermhoes aangeraden, dus ga terug naar de winkel voor een hoes.

Er zijn allerlei soorten dekzeilen voor loungesets, stapelstoelen en tuinsets te koop. Hier ben ik een beetje ontmoedigd om zoveel opties te zien. Gelukkig redde de duidelijke verklaring van de verkoper mijn humeur en koos ik voor een langetermijnoplossing. Een stevige hoes die bestand is tegen UV-straling en water, maar ook speciale ventilatiegaten heeft. Er zit dus geen schimmel op mijn set. Aan de onderkant zit elastiek, die ik strakker maak, maar ook met een rugzak, zodat de hoes stevig op zijn plaats blijft.