Hoe werkt de serieschakeling van zonnepanelen?

Door de positieve pool van een zonnemodule aan te sluiten op de negatieve pool van de volgende module ontstaat een serieschakeling. Dit kan naar wens worden voortgezet.
Ten slotte blijven er een minuskabel en een pluskabel over op de eerste en laatste fotovoltaïsche module. De spanning aan de twee overgebleven kabeluiteinden (plus en min) is toegenomen met het overeenkomstige aantal zonnepanelen.

Hier is een praktijkvoorbeeld:
We verbinden twee zonnepanelen met 20V open circuit spanning en 5A open circuit stroom met elkaar (plus kabel op min kabel), we meten 40V spanning met 5A open circuit stroom aan de twee overgebleven kabeluiteinden.

Parallelle verbinding, hoe werkt dat?

Met de parallelle verbinding zijn alle plus- en minlijnen met elkaar verbonden. De totale spanning van alle onderling verbonden zonnepanelen komt overeen met de spanning van een individuele zonnemodule. De hierdoor opgewekte totale stroom komt echter overeen met de som van de individuele zonnepanelen in de parallelschakeling

Voorbeeld:
We verbinden twee zonnepanelen met 20V open spanning en 5A open stroom in de vorige parallelle verbinding (plus naar plus en min naar min). We meten 20 volt spanning en 10A open circuit stroom.

Hoe kan ik deze kennis gebruiken om zoveel mogelijk energie te halen uit het zonnestelsel van een stacaravan?

Om een ​​12 volt accu op te kunnen laden heeft u minimaal 12,1 volt laadspanning nodig. Uiteraard moet je je houden aan laadkarakteristieken, dus laadspanningen van 14, … volt zijn de norm, afhankelijk van het accutype.

Parallelle verbinding – de klassieker

Kortom, je kunt niet fout gaan met een parallel zonnestelsel.

Bij parallel geschakelde zonnepanelen duurt het elke dag langer voordat de zonnepanelen een voor het opladen benodigde spanning overschrijden en geven ze eerder minder dan een laadspanning af.
Dit effect treedt zowel ’s ochtends als’ s middags tot ’s avonds op. In de zomer valt het meestal niet op, omdat er voldoende zonuren zijn, maar vooral in het voor- en najaar, waar de energiebehoefte door de verlichting en het incidenteel gebruik van de verwarming veel hoger is dan in de zomer, elk uur in de Zonnestelsel levert merkbaar een laadspanning. Ik wil op dit punt niet eens over de winter spreken, omdat het elektriciteitsverbruik door verwarming en het veel langere verblijf in de camper veel hoger is en tegelijkertijd heeft de zon een veel vlakkere stralingshoek.

Serieschakeling, zo verbinden de professionals het.

Nee wacht, als je wilt weten hoe de professionals dit doen, neem dan het zekere voor het onzekere en bel gewoon de experts van IQ-duurzaam.nl.