Rijst koken kan vervelend zijn: je moet bij het fornuis blijven om de rijst te roeren en ervoor te zorgen dat het water niet overkookt. Of om te controleren of de hoeveelheid water klopt en of de rijst niet verbrandt. De temperatuur moet ook worden geregeld. Dus als je een rijstfanaat bent, heb dan geen zin om zakrijst te koken, maar het hele proces is te vervelend voor je, een rijstkoker is je nieuwe beste vriend. Met een rijstkoker hoef je alleen maar de rijst en het water af te meten, de schakelaar om te draaien – en klaar.

Het apparaat brengt het water aan de kook en regelt automatisch de temperatuur naar beneden zodat de rijst kan zwellen. En als de rijst gaar is, schakelt het apparaat over naar de warmhoudfunctie. Dit zorgt ervoor dat de rijst enkele uren warm is – geen klonten, geen slush.

Hé rijstkoker, stel jezelf voor!

Hieronder laten we je onze drie favoriete rijstkokers zien: Overigens doet het type rijst er niet toe: Basmatirijst, langkorrelige rijst en kleefrijst – de rijstkoker beheerst bijna alle stimulerende disciplines. Alleen de bereiding van rijstpudding en risotto kan problematisch zijn in de rijstkoker. Hier lukt het niet vanwege de noodzakelijke toevoeging van extra ingrediënten zoals melk, kruiden en groenten.

Maar als het om solo rijst gaat, is een rijstkoker de beste keuze. Rijstkokers kunnen ook meer dan rijst: ook andere graansoorten, zoals gierst of griesmeel, kun je snel en gemakkelijk bereiden in de slimme rijstmakers.

Kom op, rijstkoker, laat zien je kunt!

Rijstkokers verschillen voornamelijk op twee manieren: prestaties en capaciteit. Je herkent het vermogen aan het wattage: bij rijstkokers ligt het meestal tussen de 300 en 700 watt.

De capaciteit van de rijstkoker geeft informatie over de portiegroottes rijst die je in je kooktoestel kunt bereiden. Soms wordt de vulhoeveelheid vermeld in liters en soms in grammen rijst. Met de gangbare rijstkokers kun je verschillende soorten rijst koken: of het nu sushirijst, langkorrelige rijst of basmatirijst is. Ze slagen allemaal moeiteloos.

Sommige modellen bereiden ook heerlijke Indiase rijstvariaties, zoals de rijst met Perzische korst, genaamd tahgid. Het is dus de moeite waard om eens nader te bekijken wat welke rijstkoker kan – vooral als je graag oosterse rijstgerechten tovert.

Oh rijstkoker, rijst koken met jou is leuk!

De meeste rijstkokers zijn gemakkelijk te gebruiken.

Ze hebben meestal alleen een aan en uit schakelaar. Afhankelijk van de fabrikant en het model zitten er ook enkele leuke bonus features bij de rijstkokers: De warmhoudfunctie is in de meeste apparaten geïntegreerd. Sommige rijstkokers schakelen automatisch over op de warmhoudfunctie, bij andere moet je de functie zelf kiezen. Even praktisch is de automatische uitschakelfunctie.

Vaak kunnen rijstkokers zelfs meer doen dan alleen rijst bereiden: sommige modellen worden geleverd met een extra stoominzetstuk voor het stomen van groenten, aardappelen of vis, terwijl andere zelfs stoofschotels en soepen kunnen bereiden.

Afhankelijk van welk model je kiest tovert de rijstkoker een complete maaltijd in één apparaat. Als u haast heeft, zult u blij zijn met de turbofunctie van sommige apparaten: de rijst kookt in een oogwenk en is in een nog kortere tijd klaar om te serveren. Als je de magnetron niet schuwt, kun je ook de praktische magnetron-rijstkokers eens nader bekijken.

Een magnetron rijstkoker is de ideale oplossing, zeker als je weinig ruimte hebt in je keuken. Magnetron rijstkokers koken de rijst in een drukvat zodat de rijst vochtig en gelijkmatig verwarmd blijft. Ook polenta en couscous zijn heel gemakkelijk te bereiden in deze speciale magnetrongerechten. Vervelend roeren of temperatuurregeling is hier ook niet nodig. Eenvoudig in gebruik, tijdwinst, geweldige speciale functies – wie vaak en met plezier van rijst houdt, komt aan zijn trekken met een rijstkoker!