De kwaliteitsverschillen lijken een grotere impact te hebben op de levensduur van de infraroodstraler dan ik me kon voorstellen. Dit artikel gaat over de prijs- en kwaliteitsverschillen van infraroodstralers en de daarbij behorende levensduur. Ik heb me vaak afgevraagd wat goedkope infraroodstralers kunnen doen en welke leeftijd ze kunnen bereiken. Fabrikanten uit Oekraïne, Turkije en China adverteren bij ons dealers met extreem lage inkoopprijzen, hoge efficiëntie, lange garantietermijnen en een lange levensduur. Als je er met gezond verstand over nadenkt, gaat het niet goed samen en klinkt het veel als een eierleggende wollige melkzeug.

Hoe oud wordt een infraroodstraler?

Nadat ik het mij had gevraagd, weet ik nu dat de concurrent ongeveer 1/3 goedkoper was. De infraroodpanelen dienen een levensduur van circa 15 jaar te hebben. Helaas had de dealer 50% korting:

  • 2012 – aankoop van 3 infraroodpanelen
  • Tussen 2012 en 2015 had een infrarood paneel al vervangen kunnen worden ivm een ​​defect op de garantieroute (klant weet niet meer helemaal zeker)
  • 2018 heraankoop infrarood paneel aan goodwill prijs, wegens een defect (garantieclaim werd niet meer gegeven)
  • 2019 opnieuw aanschaffen van het infraroodpaneel tegen de goodwill-prijs, vanwege een ander defect (garantieclaim werd niet meer gegeven)
  • 2020 heraankoop vanwege een ander defect van mij, aangezien de klant eindelijk het vertrouwen in het andere merk infrarood verwarming heeft verloren

De dealer deed echter erg zijn best en probeerde er het beste van te maken. Volgens mij ligt het grootste probleem bij de fabrikanten, die vaak meer beloven dan ze kunnen waarmaken. De extreem lage inkoopprijzen moeten echter ook een alarmsignaal zijn voor een winkelier. De marge op wederverkoop is echter verleidelijk. De werkelijke levensduur van de infraroodpanelen wordt pas na enkele jaren duidelijk. Vroeg of laat zal de dealer het merk infraroodstraler vanwege de problemen uit het assortiment halen. Helaas komt het steeds weer voor dat de fabrikant dezelfde inferieure infraroodpanelen gewoon onder een nieuwe naam op de markt brengt. Maar niet alleen in het goedkope segment.

het kan ook iets langer zijn. LEVEN 35 JAAR?

Als een fabrikant van hoogwaardige infrarood verwarming levenscycli simuleert met opstarten en uitschakelen, kan hij relatief nauwkeurige uitspraken doen over de levensduur. De infraroodpanelen van Infra Evolution worden momenteel 35 jaar oud. Als retailer kan ik deze stelling echter pas na 35 jaar echt bevestigen. In 11 jaar heb ik infraroodpanelen in het viercijferige bereik verkocht en geïnstalleerd. Gedurende deze tijd heeft geen enkele van mijn klanten een defect infraroodpaneel hoeven vervangen buiten de garantieperiode van 5 jaar! Binnen de garantieperiode van 5 jaar hebben we slechts 5 van de 1000 infraroodpanelen herwerkt of vervangen door defecte. Dit is waar de verlengde garantieperiode voor ZELDZAME productiefouten in het spel komt.

  • 0% van mijn klanten moest vanwege een defect buiten de garantieperiode een infraroodstraler kopen
  • Statistisch gezien hoefden we vanwege een defect slechts 5 van de 1000 infraroodpanelen te herwerken of te vervangen binnen de garantieperiode