Bij een droger kopen zal de keuze bepaald kunnen worden door het al of niet aanwezig zijn van de mogelijkheid van luchtafvoer.

Als dat niet het geval is dan is een condensdroger een uitstekende optie. Een afvoer is namelijk niet noodzakelijk en het overtollige vocht wordt opgevangen in een condensbakje.

Was drogen op basis van condens
Een wasdroger op basis van condens is in verhouding duurder dan een model op basis van een luchtafvoer, maar heeft dan ook als voordeel dat er geen opening naar buiten toe nodig is om de wasdroger te laten functioneren. Doordat het overtollige vocht en damp wordt opgevangen in een condensbak zal deze natuurlijk wel regelmatig geleegd moeten worden. Verder blijkt dat een condens wasdroger meer energie verbruikt dan een uitvoering met luchtafvoer, zodat dit een aandachtspunt kan zijn om bij de aankoop op te letten. Er zijn overigens ook wasdrogers op basis van condens op de markt die ook de mogelijkheid bieden om via luchtafvoer het vocht en damp af te voeren.

Tips bij de keuze voor een condensdroger
• Bij een condensdroger is het energieverbruik van belang omdat bij veelvuldig gebruik van de wasdroger er ook veel energie verbruikt zal worden. Doordat elke wasdroger is ingedeeld in een specifieke energieklasse die van toepassing is op het product, kan eenvoudig worden geconstateerd hoe energiezuinig de wasdroger is.
• Een ander kenmerk waar aandacht aan besteed kan worden om zo efficiënt mogelijk het wasgoed te kunnen drogen, is de inhoud van de trommel. Hierbij kan er rekening worden gehouden met de grootte van de gezinssamenstelling en kan de trommelinhoud dan ook afgestemd worden op de trommelinhoud van de wasmachine.
• De consument kan natuurlijk een voorkeur hebben voor een condensdroger die over speciale droogprogramma’s beschikt zoals het drogen van sportschoenen. Dergelijke producteigenschappen zijn terug te vinden in de productspecificaties.