Zijn dit niet de kleine, groene schermen die metershoog aan de hop in het veld hangen? Check hier je kennis van het belangrijkste bieringrediënt!

Samen met mout, water en gist is hop een van de vier ingrediënten die in de brouwketel terechtkomen. Maar wat maakt het tot de ziel van bier en waarom wordt deze plant al eeuwenlang gebruikt voor het brouwen?

Wat doet hop in bier?

Lange tijd werd hop voornamelijk gebruikt als kalmerend middel, laxeermiddel en als specerij. In de late middeleeuwen werd eindelijk ontdekt dat het een antibacteriële werking heeft en dat bier langer meegaat. De dichter en universitair geleerde Hildegard von Bingen schreef er voor het eerst over: “Zijn bitterheid voorkomt bederf” (maar niet in relatie tot bier). De eerste hoptuinen zijn waarschijnlijk rond de 8e eeuw aangelegd ten tijde van Karel de Grote. Bier werd eerder gebrouwen met planten zoals gagel, salie of duizendblad, waarvan sommige giftig waren en zelfs hallucinaties konden veroorzaken. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van bier, lees dan ons artikel “Wie heeft bier brouwen uitgevonden?”

Terwijl de focus lag op duurzaamheid en tolerantie bij het gebruik van hop, werd later duidelijk dat de bitterheid van hop de perfecte tegenhanger is van moutzoetheid en ons bier zijn smaakprofiel geeft. Kruidig-bitter, scherp of fruitig, citrusachtig, bloemig – het scala aan smaken is enorm in overeenstemming met de 200 hopvariëteiten die wereldwijd bestaan. En het beste van alles: hop zorgt voor een stabiele schuimkraag op ons drankje.

Wat is hop?

Iedereen die ooit hoptuinen heeft bewonderd, weet dat de kleine groene bloemschermen van de hopplant op draden eindigen – de plant klimt tot acht meter hoog. En dat is uitzonderlijk snel: hij kan tot 30 centimeter per dag groeien, geen enkele andere Europese plant kan hem evenaren. We hebben ons de verdachte geur van cannabis niet voorgesteld, die we tegenkomen bij sommige soorten bier of zelfs bij het brouwen. Hop behoort eigenlijk tot de hennepfamilie. Alleen de vrouwelijke planten zijn interessant omdat ze de schermen vormen die worden gebruikt voor het brouwen. Mannelijke planten worden daarom verwijderd uit groeigebieden.

Bitter en aroma hop

De twee belangrijkste componenten van hop voor het brouwen zijn alfazuren en etherische oliën (hopoliën). Het onderscheid tussen bitter- en aromahop is gebaseerd op deze twee ingrediënten. Bittere hop bevat meestal meer alfazuren dan aromahoppen, die een bijzonder groot aantal essentiële oliën en minder alfazuren bevatten. De alfazuren zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak van bier. Het bittergehalte op de bierfles wordt meestal gegeven in IBU (International Bitterness Units), de eenheid komt overeen met één milligram opgeloste alfazuren. Maar dat betekent niet dat je een hoge bitterheid moet proeven, omdat het kan worden bedekt met andere ingrediënten. De essentiële oliën in aromahoppen geven het bier zijn typische hoparoma. Hier kun je experimenteren met talloze smaken. De hoeveelheid hop die bij het brouwen wordt toegevoegd, varieert tussen 100 en 400 gram per hectoliter bier. Pils bevat bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel hop als witbier, dat minder bitter is. Ambachtelijk bier kan tien keer zoveel hop bevatten.

Welke hop zit er in welk bier?

Voor klassiekers als Pils of tarwe worden meestal alleen bittere hop gebruikt. Dit komt niet alleen door de gewenste smaak, maar ook door de prijs: bittere hop moet veel minder worden gebruikt dan aromahop. Deze laatste, die vooral populair is bij ambachtelijke bieren, moet in grote hoeveelheden in de brouwketel worden gedaan. Dit maakt de bierproductie duurder. De verdeling in aroma en bittere hop lost op. Nieuwe soorten bieden zowel een hoge bitterheid als sterke aroma’s. Ze worden dan “dubbele hop” genoemd.

De Hallertau – het grootste hopteeltgebied ter wereld

Maar waar zijn alle betoverde hoptuinen die onze bierconsumptie garanderen? Hop wordt wereldwijd in ongeveer 50 landen verbouwd. De belangrijkste groeigebieden liggen echter in de Duitse Hallertau en in de Yakima-vallei in het noordwesten van de Verenigde Staten. In Duitsland produceren we een derde van het wereldwijd verhandelde hopvolume, de VS staat op de tweede plaats en Tsjechië op de derde plaats.
In het heuvelachtige Hallertau wordt al meer dan 200 jaar hop geteeld.

Gelukkig maar dat je gewoon thuis jouw bierglas kun vullen met de goude nat, en dat je niet eerst nar het Hallertau hoeft te gaan.