Een inboedelverzekering kunt u nemen om risico’s te dekken voor schade aan uw inboedel zoals brand, storm, diefstal of waterschade. Een inboedelverzekering is een schadeverzekering en wordt ingedeeld onder de brandverzekeringen. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wordt er een verzekerde som vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor u de inboedel wilt verzekeren. Er zijn vele aanbieders op het gebied van woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering. U kunt de verzekering online afsluiten.

Varianten

Een inboedelverzekering is een van de onmisbare verzekeringen, die dekking biedt tegen schade die kan worden opgelopen aan de inboedel, waartoe de complete huisraad wordt gerekend. Tot de inboedel die onder de reikwijdte van de inboedelverzekering valt worden alle roerende zaken in de woning gerekend. Verder behoren ook kleine huisdieren tot de inboedel van een particuliere huishouding en geldt dat ook voor bijvoorbeeld fietsen, aanhangwagens en de tuinaanleg. Er kan met betrekking tot de inboedelverzekering een onderscheid worden gemaakt tussen meerdere varianten zoals de standaarddekking van een inboedelverzekering en de uitgebreide dekking van de inboedelverzekering, die ook wel allrisk inboedelverzekering wordt genoemd.

De standaard variant is een basisverzekering, waarbij schade aan de inboedel door brand, inbraak of vandalisme onder de dekking van de inboedelverzekering valt. De uitgebreide inboedelverzekering biedt een grotere dekking, waarbij ook schade als gevolg door van buitenkomende onheilen verzekerd is, daarmee worden niet online beleggingen bedoeld. Indien een schilderij van de muur afvalt en op de parketvloer terecht komt en grote schade veroorzaakt is dat bijvoorbeeld verzekerd.

Inboedelverzekering afsluiten

Bij het afsluiten zal de verzekerde som moeten worden vastgesteld. De verzekerde som heeft onder meer betrekking op het bedrag, waarvoor de verzekerde dekking wenst. Ook heeft de verzekerde som betrekking op het maximum van de te vergoeden schade en zal de premie over de verzekerde som worden berekend. Om de verzekerde som te kunnen vaststellen, zal de verzekerde de waarde van de bezittingen, die tot de inboedel gerekend worden, moeten nagaan. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van een inboedelwaardemeter of van een taxateur.

Voor het afsluiten kan de consument terecht bij meerdere verzekeraars. Een inboedelverzekering kan afzonderlijk worden afgesloten bij een verzekeraar, maar kan ook deel uitmaken van een verzekeringspakket bij een en dezelfde verzekeraar. Het kan de moeite lonen om de verschillende inboedelverzekeringen van verzekeraars met elkaar te vergelijken om zo de verschillen in dekking en premie te kunnen ontdekken. Ook is het mogelijk om een of meerdere offertes voor de inboedelverzekering aan te vragen om zo meer inzicht te krijgen d.m.v. de meest geavanceerde analysetools in de dekking en premie.