Als je mondkapjes nodig hebt voor het openbaar vervoer, dan kun je deze mondkapjes bestellen of zelf maken. Aan beide opties zijn voor- en nadelen verbonden, maar het is een feit dat zelfgemaakte mondkapjes zijn toegestaan. Als jij mondkapjes nodig hebt omdat je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan is het verstandig om stoffen mondkapjes te nemen. Deze hoeven niet te worden weggegooid, maar je wast ze na elk gebruik en zijn daardoor aanzienlijk milieuvriendelijker dan de wegwerp exemplaren. Stoffen mondkapjes kun je online bestellen en dan is de keuze groot. Maar als je je mondkapjes zelf maakt, dan maak je deze uniek. Beide opties worden hier besproken.

Mondkapjes bestellen; let op deze punten

Het is het gemakkelijkste om je mondkapjes te bestellen en online staat er dan een assortiment op je te wachten waar je u tegen zegt. Er zijn enkele punten om rekening mee te houden als je online gaat zoeken.

  • Bestel je mondkapjes bij een Nederlandse verkoper. Zij weten exact wat er wel en niet is toegestaan en vermelden bij de productomschrijving handige informatie die alleen in ons land van toepassing is. Je ziet er altijd bij staan of de kapjes zijn toegestaan in het openbaar vervoer.
  • Kies daarbij voor een betrouwbare verkoper, want ook in ons land varieert dit. Een betrouwbare verkoper zal zijn of haar producten verkopen via een groot platform of een eigen webwinkel. Je kunt klantenrecensies opzoeken en zo snel achterhalen wat andere mensen hebben ervaren. Lees de productomschrijving goed door en kijk naar de stof waarvan de kapjes gemaakt zijn en de afmetingen die ze hebben.
  • Het is beter om niet-medische mondkapjes te bestellen. Zo zorg je ervoor dat er voldoende voorraad medische mondkapjes beschikbaar blijft voor mensen die deze dagelijks nodig hebben om hun baan te kunnen doen.

Zelf mondkapjes maken

Je hoeft je mondkapjes niet te bestellen, want je kunt ze ook zelf maken. Dat doe je door een oude katoenen lap te nemen, door een T-shirt te pakken die je niet meer draagt of door een zakdoek tevoorschijn te toveren. Vervolgens zoek je het officiƫle stappenplan van de Rijksoverheid op en begin je. Je kunt met een naaimachine in 5 minuten een mondkapje maken. Je wast deze daarna op 60 graden en zonder wasverzachter en hij is klaar voor gebruik. Maak er een paar en je zorgt zelf voor je eigen voorraad.

Mondkapjes bestellen of zelf maken?

De keuze tussen deze twee opties is uiteindelijk natuurlijk aan jou. Mondkapjes bestellen is gemakkelijker, maar ook duurder en je bent afhankelijk van wanneer ze kunnen worden afgeleverd. Maak je de mondkapjes zelf, dan krijgt een oud T-shirt een eigen leven, dan kun je creatief zijn en ben je minder geld kwijt. Wat je ook kiest, stoffen mondkapjes zijn milieuvriendelijker dan wegwerp exemplaren en daarbij zijn ze ook aanzienlijk mooier uit te voeren. Of je nu mondkapjes gaat bestellen of zelf gaat maken, je kunt altijd stijlvol over straat.