Iets meer dan een jaar geleden heb ik de verwarming van mijn kleine appartement in Josefstadt omgebouwd van een aardgasboiler naar een infraroodstraler plus een elektrische boiler. Lees hier wat het allemaal teweeg heeft gebracht. We hebben de kachel vervangen door infrarood verwarming, en een zuinige boiler.

Wat het bracht: Na demontage van de aardgasketel zijn er niet alleen geen jaarlijkse kosten voor ketelonderhoud, maar ook uw eigen onderhoudswerkzaamheden, zoals radiatorventilatie in de herfst, etc. Aangezien ik geen schoorsteen meer gebruik, zijn er geen driemaandelijkse veegafspraken en wordt ook de 5-jarige verplichte meting van de “luchtverhouding” achterwege gelaten.

Ik heb mijn koolmonoxidemelder (altijd handig voor oude gebouwen met oude thermale baden) weggegeven binnen de familie. Dankzij de flexibele positionering van de infraroodpanelen heb ik de prachtige bloembakken weer belicht. Daarnaast bewaar ik de basisprijs voor de gasnetdienst en voor de aardgaslevering.

Uitbreiding en vervangen

Nadat de aardgasboiler vanwege zijn ouderdom vervangen moest worden, werd een elektrische boiler uit Oostenrijk Email gebruikt om warm water te produceren (wastafel, douche, ligbad). Hierdoor blijft 80L warm water op voorraad. In eerste instantie was ik bang dat het handhaven van de temperatuur te veel energie zou kosten, maar door de effici├źnte constructie kunnen de stand-bykosten worden verwaarloosd. Integendeel, door te besparen op de basisprijzen en het thermisch onderhoud had ik uitgerekend dat ik zo’n 1.600 kWh meer elektriciteit zou kunnen gebruiken zonder een cent meer te betalen dan voorheen.

Hittegolfverwarming in plaats van een extra grote gasboiler Sinds een jaar wordt de kamer verwarmd door middel van 3 infrarood marmeren kachels in de woon- en slaapkamer evenals een klein infrarood paneel in de voorkamer en een glazen infraroodstraler in de badkamer, wat een schot in de roos is. De verwarming wordt aangestuurd via verschillende kleine temperatuursensoren uit het Fibaro smart home systeem, die ik kan bedienen met de app (en die ik heb uitgebreid met twee overstromingsmelders, een inbraak- en een rookmelder).