Een duurzame vakantie betekent dat men bij het boeken van de reis niet alleen rekening houdt met het eigen plezier, maar ook met de uitstoot van broeikasgassen, het welzijn en de leefomstandigheden van de bevolking in het betreffende vakantieland en de natuur.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen best bereid zijn om rekening te houden met deze factoren. Er worden dan ook steeds meer duurzame vakanties georganiseerd en geboekt.
Er zijn veel verschillende aspecten waar u op kunt letten als u een duurzame vakantie wilt boeken. Denk aan accommodatie, vervoer en activiteiten. Wij hebben voor u wat tips op een rijtje gezet:

1. Kies eens een vakantiebestemming die dichter bij huis is
Hoe verder u reist, hoe hoger de milieubelasting

2. Let op het brandstofverbruik van uw (huur)auto
Kies voor een zuinige auto. Rijdt liefst op een constante snelheid en niet te hard en zet liever niet de airco aan

3. Ga op wintersport naar gebieden met echte sneeuw
De productie van kunstmatige sneeuw is schadelijk voor het milieu

4. Laat geen afval achter
Dat spreekt voor zich

5. Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten
Denk aan ivoor, tijgerhuiden en koraal

6. Doe licht en airco uit wanneer u uw hotelkamer verlaat
Zo bespaart u energie

7. Houdt rekening met de milieubelasting van luxe hotels
Hoe luxer de accommodatie, hoe meer het milieu wordt belast. Alleen al het op temperatuur houden van een zwembad kost zeer veel energie

Centraal Milieu heeft de website www.ikhebzininvakantie.nl in het leven geroepen. Hierop vindt u allerlei informatie met betrekking tot verantwoord op vakantie gaan.Heb jij nog andere tips om duurzaam op vakantie te gaan, laat het weten via de comments

Maar dat wil niet zeggen dat je niet moet gaan vliegen, alleen korter, ook dan zijn er nog veel goedkope vliegtickets te vinden.