Een dermatoom is een bepaald gedeelte van de huid dat door één specifieke ruggenmerg zenuw wordt geïnnerveerd. Geïnnerveerd betekend dat deze zenuw verantwoordelijk is voor onder andere het gevoel in dat specifieke gebied van de huid. 

Dermatomen

In totaal heeft ons lichaam 31 dermatomen, er zijn dus ook 31 van die specifieke zenuwen. Deze zenuwen zitten verspreidt door je hele lichaam, op de romp liggen ze strak en netjes op en naast elkaar. De dermatomen in je armen en benen lopen in de lengte richting van begin tot eind.

Een dermatoom is bijzonder interessant voor de specialisten van de medische wereld. Dit komt doordat sommige ziektes en infecties slechts in één of enkele dermatomen voorkomen. Hierdoor kan er eenvoudig gezien worden welke zenuwen aangedaan zijn door de ziekte.

Dermatomen ontstaan al tijdens de ontwikkeling van het lichaam in de baarmoeder van het lichaam. Iedereen heeft ze en bij de meeste mensen liggen ongeveer op dezelfde positie en zijn ze ongeveer even groot. Toch komen er wel degelijk grote verschillen voor bij mensen.

Sommige virussen gaan in de zenuwen zitten en nergens anders, de symptomen treden dus alleen in dit gebied op. Het kan dus voorkomen dan de symptomen alleen voorkomen in bepaalde gebieden. Bij andere aandoeningen, zoals het caudasyndroom, zijn met name enkele dermatomen in de onderste helft van het lichaam aangetast. In de diagnose van de arts kan vrij specifiek aangegeven worden waar de klachten optreden, door dit te refereren aan de specifieke dermatomen die zijn aangetast.

Een dermatoom is simpelweg een medische benaming voor een bepaald gebied van de huid op je lichaam. Er zijn daarom geen symptomen die samen gaan met een specifieke dermatoom. Wel is het zo dat er specifieke aandoeningen een dermatoom aantasten. Dit is vrijwel altijd een aandoening of infectie die één specifieke zenuw heeft aangetast. Als gevolg hiervan ontstaan er klachten in het dermatoom. Zo kan het zo zijn dat er bij een hernia een verlies aan gevoel zijn in bepaalde dermatomen, dit komt omdat dit gebied aangetast is.

Er bestaat ook nog een myotoom. Deze kun je vergelijken met een dermatoom. Myotomen zijn bepaalde spiergroepen die geïnnerveerd worden door één specifieke zenuw. Het verschil mag dus duidelijk zijn, een dermatoom is een gebied van de huid en een myotoom is een gebied in de spieren. Myotomen kunnen  gebruikt worden om nauwkeurig te bepalen welke zenuw aangetast is bij bijvoorbeeld spieruitval of dergelijke dingen. Bij de meeste mensen zijn de myotomen gelijk, hoewel er altijd kleine verschillen bestaan. Dit komt omdat iedereen weer anders is, soms veranderd er heel iets in het DNA tijdens het kopiëren hiervan. Dit gebeurt bij het aanmaken van eicellen in het lichaam van vrouwen. Zo ontstaan er dus minuscule veranderingen, en gelukkig maar. Als iedereen 100% hetzelfde zou zijn, dat zou ook niet leuk zijn.

Voor als je het nog niet helemaal begrijpt, een dermatoom is een gebied van je huid dat gelinkt is aan de specifieke zenuw. Hier komt dus ook het woord dermatoloog vandaan, dit woord kennen we bijna allemaal wel.