Nu weet u welke fouten u gemakkelijk kunt vermijden. Maar om de juiste aflezingen te krijgen, moet u wat meer leren. Met eenvoudige instructies krijgt u in 5 stappen de juiste bloeddrukmetingen.

1. Vijf minuten rust

De bloeddruk stijgt door stress maar ook door inspanning. Daarom moet u uzelf vóór elke bloeddrukmeting minstens 5 minuten rust gunnen om te ontspannen en uw bloeddruk op een voor u normaal niveau te brengen. Dit is de enige manier waarop u er zeker van kunt zijn dat uw waarden vergelijkbaar zijn en niet willekeurig worden beïnvloed door activiteiten.

2. Zit ontspannen

U kunt uw bloeddruk het beste meten als u ontspannen in een stoel zit. Je moet je voeten naast elkaar op de grond zetten, want gekruiste benen zorgen voor gespannen spieren en verhogen de bloeddruk.

3. De manchet moet passen

Zorg ervoor dat de manchet van uw bloeddrukmeter past. Om erachter te komen welke maat bij u past, kunt u de omtrek van uw bovenarm of pols meten. Te kleine en te grote manchetten leiden tot onjuiste metingen.
Als u een meettoestel voor de bovenarm gebruikt, zorg er dan voor dat de slang die naar het meettoestel leidt naar beneden wijst bij het aantrekken. Een polsmeetapparaat is correct gepositioneerd wanneer het een vingerbreedte over de pols wordt geplaatst en het display niet naar buiten wijst, zoals bij een horloge, maar naar binnen.

4. Meetpunt op hartniveau

Bij het meten van de bloeddruk moet de manchet – ongeacht het type – op hartniveau zijn. Dit werkt bijna automatisch bij een bovenarmmanchet. Het moet ongeveer twee vingers breed boven de elleboog worden geplaatst. Meten met een polsmanchet is iets lastiger. Omdat zodat de manchet hier ook op hartniveau zit, je arm moet buigen. Om hem stil te kunnen houden, moet u een verhoogd oppervlak gebruiken waarop u uw arm comfortabel kunt laten rusten.

5. Meet regelmatig en documenteer waarden

De perfecte meting heeft weinig zin als je de waarden alleen onregelmatig registreert of niet documenteert. Pas na verloop van tijd krijgt u een duidelijk beeld van uw bloeddruk, die uw arts kan gebruiken om te beoordelen of deze te hoog is en daarom een ​​risico voor u vormt. Indien nodig kan uw medicatie hierop worden aangepast.

Is er een app waarmee ik mijn bloeddrukwaarden kan documenteren?
Natuurlijk kunt u uw waarden elke dag vastleggen met pen en papier of in een Excel-spreadsheet. Het werkt veel gemakkelijker met smartphone-apps. Met MyTherapy (gratis voor iOS en Android) kunt u bijvoorbeeld uw bloeddrukmetingen opslaan, grafisch weergeven en statistieken genereren over de voortgang van uw metingen. U kunt uw gegevens ook exporteren en als afdruk meenemen naar de volgende afspraak met uw arts. Op deze manier krijgt uw arts een uitgebreid overzicht van uw bloeddrukmetingen en kan hij op basis hiervan, indien nodig, bloeddrukverlagende middelen zoals bètablokkers voorschrijven. U kunt deze terugvinden in de database van de app, deze direct opslaan en een herinnering hebben over het tijdstip van inname en de dosering. Een herinnering voor een vervolgrecept en het kopen van het volgende pakket is ook aan boord.

Het meten en documenteren van bloeddruk is niet zo moeilijk en kost niet veel tijd als je weet hoe je het correct moet meten. Volg de simpele stap-voor-stap instructies en zorg ervoor dat je de veelgemaakte fouten vermijdt, je hebt altijd je bloeddruk onder controle.

Alles begint natuurlijk met de bloeddrukmeter kopen.