Slank in je slaap? Dat is het! De theorie: doe je ’s avonds zonder koolhydraten, dan verbrand je ’s nachts vet. Als hij daarentegen ’s avonds een portie pasta eet, wordt het vetverlies geblokkeerd. “Er is iets aan de hand”. Simpel gezegd, als je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Hierdoor komt het lichaamseigen hormoon insuline vrij. Het zorgt ervoor dat suiker, of beter gezegd glucose, van het bloed naar de cellen gaat. Tegelijkertijd bevordert insuline de vorming van vet en remt het de afbraak ervan. Overdag dekt het lichaam zijn energiebehoefte grotendeels door middel van voedsel. ’s Nachts valt het organisme zijn eigen reserves aan wanneer dat nodig is om energie te krijgen. En dat gebeurt onder andere door de afbraak van vetten.

De calorie-inname is cruciaal

Maar: Ook overdag gaat het lichaam naar de vetophopingen als je meer energie binnenkrijgt dan je binnenkrijgt – bijvoorbeeld door te sporten. En: Als je de koolhydraatmaaltijd ’s avonds niet eet, mag je overdag nog steeds niet meer eten dan normaal. “De totale hoeveelheid energie op een dag telt altijd”, merkt Klaus op. Het komt dus neer op de calorieën die je elke dag binnenkrijgt. Toch zegt de voedingsdeskundige: “Minder koolhydraten eten om af te vallen is zeker het proberen waard.” Deze afslankmethode is eenvoudig te implementeren. Je hoeft niet moeizaam calorieën te tellen voor elke maaltijd, eet gewoon minder van bepaalde voedingsmiddelen. Zo bevatten brood, pasta, rijst, zoetigheden, gerechten gemaakt van witte bloem en suikerhoudende frisdranken veel koolhydraten. Zo ook in aardappelen en fruit – maar ook afhankelijk van de variëteit.

Enkelvoudige koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel snel Voedsel bevat ook verschillende soorten koolhydraten. Waar snoep en zoete limonades voornamelijk uit snel verteerbare suikers bestaan, vind je complexere koolhydraten bijvoorbeeld in peulvruchten en volkorenbrood. Snel verteerbare koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet en vullen je meestal maar voor korte tijd. Complexe koolhydraten verteren we langzamer, ze laten de bloedglucose slechts matig stijgen en we voelen ons veel langer verzadigd. Als je minder koolhydraten wilt eten, moet je vooral op snoep en suikerhoudende frisdranken besparen. Twee tot drie keer per week snacken is prima, elke dag zou een beetje te veel zijn. Volkorenproducten – of het nu rijst, spaghetti of brood is – je moet je niet helemaal inhouden. Dit geldt ook voor fruit. Hoewel bananen, kiwi’s en gedroogde vruchten relatief veel glucose bevatten, bevatten ze ook belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Fruit moet dus nog op het menu staan.

Kant-en-klare dressings bevatten vaak veel suiker

Tip: Bij volkorenproducten kunt u de porties kleiner maken. Dus minder pasta en rijst, maar meer groenten op het bord. Maak niet elke dag de warme maaltijd met koolhydraten. Bak in plaats daarvan een portie zalm of kalkoen en serveer deze met een salade. Aangezien “kant-en-klare dressings vaak veel suiker bevatten”, zoals Klaus zegt, is een zelfgemaakte saus met azijn en olie beter. De Duitse voedingsvereniging ontdekte dat de meeste Duitsers hun behoefte aan koolhydraten dekken met brood. Ook hier valt te besparen: combineer in plaats van twee sneetjes brood één sneetje met een portie sla, radijs of yoghurt. Bovendien maakt een dunnere plak je vol. Als je alleen gefixeerd bent op het vermijden van koolhydraten, vergeet je misschien dat vet ook een bron van calorieën is. Een gram vet bevat ongeveer negen kilocalorieën, dezelfde hoeveelheid suiker slechts ongeveer vier kilocalorieën. Voedingsdeskundigen zeggen dat een koolhydraatarm dieet vaak wordt geassocieerd met een verhoogde consumptie van vet en eiwit. Maar vettige caloriebommen laten de kilo’s niet meer verdwijnen dan zoete zonden!