Gezond eten, dat willen we allemaal wel. En dan niet alleen als goede voornemen, maar het hele jaar door. Dat klinkt goed al zeg ik het zelf. Nu moet je het ook echt nog doen. In de onderstaande blog zijn 4 tips voor je op een rijtje gezet om gezond te eten. Deze tips kunnen je helpen met het veranderen van je mindset en je helpen een gezonder leven op te bouwen.

Eet voldoende groente

Groente is belangrijk om te eten. Het zijn leveranciers van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn onder andere goed voor het verlagen van de bloeddruk, het cholesterol en ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Er wordt aangeraden om per dag minimaal 250 gram te eten. Dit hoeft niet allemaal in een keer. Je kunt het bij je avondeten nemen, maar je zou bijvoorbeeld ook een deel als tussendoortje kunnen doen.

Eet gevarieerd

Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten. Er is zoveel te vinden dat er wel iets gezonds en lekkers moet tussen zitten. Zo kun je bijvoorbeeld de ene dag rijst eten, de volgende dag pasta of bijvoorbeeld zoete aardappelen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, omdat je dan meer kans hebt om alle macronutriënten binnen te krijgen. Onder de macronutriënten vallen koolhydraten, vetten en eiwitten. Je lichaam heeft deze nodig om daar zijn energie uit te halen. Als je gevarieerd eet, let er dan ook op hoeveel je van de macronutriënten binnenkrijgt. Per dag wordt aangeraden de volgende hoeveelheid te eten:
  • 100-150 g koolhydraten
  • 0,8 g eiwitten per kilo lichaamsgewicht
  • 80-100 g vetten

Let er hierbij wel op dat dit richtlijnen zijn. Ieder persoon is anders en het kan zijn dat je bijvoorbeeld net wat meer eiwitten nodig hebt. Ben je er niet zeker van of je wel genoeg binnenkrijgt. Dan kun je altijd een voedingsdeskundige in de hand nemen.

Gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes zijn meestal makkelijk te pakken, maar ze zijn ook snel ongezond. Een handje chips, wat borrelnoten of nog die reep chocolade die in de kast ligt. Lekker is het wel, gezond is het niet. Daarom is het verstandig om gezonde tussendoortjes in huis te halen en de ongezonde tussendoortjes niet meer te halen. Op deze manier kun je ook niet in de verleiding komen om ze toch te eten. Een voorbeeld van een gezonde tussendoor is bijvoorbeeld een handje noten, een stuk fruit en rauwkost.

Eet niet te veel

Vaak zijn mensen geneigd meer te eten dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Dit is ook wel een beetje de schuld van je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam pas na 20 minuten een seintje naar je hersenen stuurt dat je vol zit. Dit betekent dus dat je in die 20 minuten te veel kunt eten. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je weet. Je kunt daarbij de 80/20 regel toevoegen, waarbij je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent van de tijd ongezond eet. Zo ben je gezond bezig, maar kun je toch dat stukje taart eten.