De meeste ouders willen hun kind de best mogelijke start in het leven geven. Ze zijn bezorgd over de vraag hoe ze de ontwikkeling van hun kind zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Het vinden van een antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Richtlijnen op het gebied van vroeg leren vullen hele schappen, de verscheidenheid aan cursussen voor baby’s en peuters is enorm, het aanbod van educatief waardevol babyspeelgoed is bijna onbeheersbaar. Met zoveel aanbiedingen zijn sommige ouders bang dat ze te weinig voor hun kind doen. Maar deze zorg is grotendeels ongegrond, omdat er in het normale dagelijkse leven tal van mogelijkheden zijn om het kind te ondersteunen in overeenstemming met zijn ontwikkelingsniveau.

Leer de signalen te lezen

Als een baby wordt geboren, valt er voor beide kanten veel te leren. Zo moeten ouders bijvoorbeeld eerst leren de signalen die de baby stuurt correct te interpreteren. Als het u lukt om aan de behoeften van uw kind te voldoen, leren ze dat hun signalen een verschil kunnen maken. Oplettend zijn en de signalen van het kind lezen, blijft belangrijk, zelfs na de baby. Als het kind ergens interesse in heeft, kunnen de ouders hem stimulatie en ondersteuning bieden, waardoor het makkelijker wordt om te leren.

Vind het juiste moment

Zodra een kind klaar is voor een bepaalde ontwikkelingsstap, leert het met gemak iets nieuws. In deze zogenaamde gevoelige fase zijn de hersenen erg gevoelig voor prikkels. De binnenkomende informatie is gemakkelijk in een netwerk opgenomen en vormt een raamwerk dat verder leren mogelijk maakt. Als het initiatief om iets te leren van de ouders komt voordat het kind er klaar voor is, blijft het geleerde niet behouden. Als je daarentegen de gevoelige fase mist, is leren niet meer mogelijk of alleen met veel moeite. Het is daarom van groot belang dat ouders de ontwikkeling van hun kind nauwlettend volgen en de signalen opvangen die het geeft.

Ieder kind heeft zijn eigen tempo

Hoewel alle gezonde kinderen in de loop van de tijd dezelfde ontwikkelingsstappen doorlopen, is het heel individueel wanneer een kind een bepaalde vaardigheid leert. Men maakt in hoog tempo motorische ontwikkeling door en neemt de tijd om te kletsen. De andere persoon leert de eerste paar woorden al vroeg, maar is misschien niet enthousiast over het leren lopen. Als het gaat om het kiezen van speelgoed en activiteiten om te promoten, is het minder de leeftijd van het kind die belangrijker is dan de ontwikkelingsstap waarmee het kind bezig is.

Het dagelijkse leven biedt meer dan genoeg inspiratie

Voor een baby zit hun eigen huis vol wonderen. Hoe meer zijn bewegingsstraal toeneemt, hoe meer hij zijn omgeving verkent. Het spannendste zijn vaak de dingen waar de ouders mee omgaan en niet het pedagogisch waardevolle promotionele speelgoed. Laat uw kind toegeven aan zijn ontdekkingsdrang, gebruik alledaagse situaties zoals verschonen, baden en voeden om hem te ondersteunen bij zijn ontwikkeling. Maak de omgeving kindveilig zodat het kind niet onnodig wordt gehinderd wanneer het wordt ontdekt. Niet elk potentieel gevaar mag echter worden geëlimineerd. Ondersteuning betekent ook dat het kind stap voor stap leert omgaan met gevaarlijke situaties.

Overvloed overweldigd

Als het om speelgoed gaat, is minder meer. Een overgebrachte kinderkamer wordt overweldigd, omdat baby’s en peuters dingen zorgvuldig willen onderzoeken en dit is nauwelijks mogelijk als er zoveel nieuws te ontdekken is. Zelfs met aanbiedingen zoals babyzwemmen, cursussen in gebarentaal, enz. Is het logischer om het schema niet te vol te maken. Na een dergelijk aanbod te hebben bezocht, heeft de baby veel indrukken te verwerken en dat is nauwelijks mogelijk wanneer de volgende afspraak binnenkort komt.

Help – het juiste bedrag is belangrijk

Wat een opbeurend gevoel om zelf iets te hebben gedaan! Baby’s en peuters houden van zulke succesverhalen, ook al is het soms de frustratie dat iets niet meteen werkt. Neem het gevoel van prestatie van uw kind niet weg door elke keer dat u zeurt te haasten om hem te helpen de taak te verlichten. Bied echter ondersteuning als het na meerdere pogingen niet lukt.

Met al je zintuigen

Horen, zien, ruiken, proeven, voelen – zintuiglijke ervaringen zijn belangrijk om te leren. Geef je baby verschillende van dergelijke ervaringen. Vergeet niet dat de huid ook een zintuig is. Delicate aanrakingen, massages, knuffelen en de mogelijkheid om naakt te spelen of alleen een luier te dragen, zijn een belangrijk onderdeel van de ondersteuning bij jonge kinderen.

Offline – hier vindt het echte leven plaats

‘Je leert uit ervaring’, zegt de volkstaal en zo is het echt. Als een peuter anders gevormde blokken hout door de daarvoor bestemde openingen in een doos laat ploffen, leert hij de aard van het materiaal kennen, voelt hij de randen van de kubus en als hij het met zijn mond verkent, realiseert hij zich snel hoe hard hout is. Weerstand als de kubus niet in de opening past en het geluid dat klinkt als hij uiteindelijk in de doos valt, horen ook bij het spel. Al deze ervaringen ontbreken bij het spelen van dezelfde game in één app. Baby’s en peuters hebben geen apps of films nodig om te leren, ze hebben ervaring uit de eerste hand nodig.

Met plezier en zonder druk

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en kunnen niet alleen in zeer korte tijd ongelooflijk veel leren, ze willen het ook. Om deze leervreugde te behouden, is het belangrijk dat de financiering zonder druk plaatsvindt. Zelfs zeer kleine baby’s signaleren duidelijk door hun gezicht weg te draaien wanneer ze genoeg nieuwe indrukken hebben verzameld. Respecteer dergelijke signalen, want pauzes zijn belangrijk om te verwerken en te consolideren wat je hebt geleerd.

Ondersteun ik mijn kind voldoende?

Steeds weer hoor je hoe belangrijk het is dat de kleintjes vroeg worden aangemoedigd zodat ze op school kunnen blijven. De angst om een ​​ontwikkelingsachterstand te missen is daarom bij veel ouders groot. Dergelijke zorgen zijn meestal ongegrond. Als u de indruk heeft dat uw kind zich niet ontwikkelt in overeenstemming met de leeftijd, meld dit dan bij het volgende pediatrische onderzoek.